Pomen varne hrane narašča, saj varna hrana predstavlja pomemben dejavnik za kakovost življenja. Razvoj metod, ki zagotavljajo varnost živil, kot najvišji dosežek danes postavlja sistem HACCP. Gre za sistem, ki ugotavlja, vrednoti in obvladuje tveganja, ki so pomembna za varnost živil. Vsi nosilci živilske dejavnosti, ki opravljajo katero koli stopnjo proizvodnje in prometa z živili, morajo, skladno z zakonodajo, zagotavljati higienske zahteve in vzpostaviti postopke, ki temeljijo na načelih sistema HACCP.
V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano z dolgoletnimi izkušnjami opravljamo storitve strokovnega svetovanja pri vzpostavitvi HACCP načrtov za nosilce živilske dejavnosti, izvajamo verifikacije, preglede higienskega stanja v kuhinjah ali pa izvedemo samo strokovni odvzem vzorcev živil, brisov na snažnost površin delovnih pripomočkov ali delovnih površin oz. brisov rok zaposlenih za nadaljnjo mikrobiološko analizo. Zaradi navedenega imamo bogate izkušnje, s katerimi lahko svetujemo v primeru vzpostavitve, dopolnitve ali vzdrževanja HACCP sistema za posamezno področje dela nosilca živilske dejavnosti.
V skladu z zahtevo Uredbe ES o higieni živil (852/2004) mora nosilec živilske dejavnosti zagotoviti, da so njihovi zaposleni usposobljeni o higieni skladno z zahtevnostjo svojih del in da so odgovorne osebe primerno usposobljene za uporabo načel sistema HACCP, zato za izpolnjevanje zahtev veljavne zakonodaje nudimo usposabljanja za zaposlene, ki pri delu prihajajo v stik z živili in/ali usposabljanja za odgovorne osebe za notranji nadzor.
V mesecu novembru organiziramo usposabljanje z naslovom Osnovna higienska stališča za varnost živil – HACCP, ki je primerno za zaposlene v gostinski dejavnosti.
Izobraževanje bo potekalo v petek 15. novembra ob 15:15 uri v predavalnici na Zaloški cesti 29 v Ljubljani. Rok za prijavo je 11. 11. 2024 na alenka.lesjak@nlzoh.si.
Več informacij o izobraževanju na VABILU.
Vlada Republike Slovenije je na 19. redni seji, dne 25. 7. 2013, sprejela Sklep o ustanovitvi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Skladno s sklepom Vlade so z dnevom pričetka delovanja NLZOH prenehali območni zavodi za zdravstveno varstvo.