Novost Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov prinaša zahtevo po izvedbi sortirnih analiz mešanih komunalnih odpadkov že v letu 2019. 12. septembra 2018 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije (Ur. l. RS 60/2018) objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov, ki med drugim določa časovne obveznosti izvajalcev ...
Letošnje srečanje, ki se odvija danes in jutri v Postojni, je že deseto po vrsti in se posveča široki temi - mikrobiologiji v javnem zdravstvu.
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) mag. Tjaša Žohar Čretnik, je v uvodnem delu izpostavila pomembna vprašanja s katerimi se ukvarja stroka. »Mineva skoraj sto let od ustanovitve prvega slovenskega mikrobiološkega laboratorija, zato je prav, da razmislimo, kakšne smeri razvoja se stroki ponujajo v prihodnje.«
Letos v Opatiji že drugič poteka mednarodni kongres o varnosti in kakovosti hrane, katerega rdeča nit je življenjski cikel hrane.
Andreja Zorič (Center za okolje in zdravje na NLZOH) je na kongresu predstavila varnost materialov in izdelkov, ki so namenjeni za stik z živili. Gre za enega pomembnejših elementov zagotavljanja varnosti živil.
Ob evropskem dnevu antibiotikov, ki ga v Evropi obeležujemo vsako leto 18. novembra, so danes Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Svetovna zdravstvena organizacija organizirali posvet. Na posvetu so strokovnjaki Komisije za smiselno porabo protimikrobnih zdravil v Sloveniji predstavili Nacionalno strategijo »Eno zdravje« za obvladovanje odpornosti mikrobov.
Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano med drugim določamo tudi vsebnosti mikotoksinov v živilih.

Mikotoksini se glede na evropsko zakonodajo uvrščajo med onesnaževala. To pomeni, da so v živilu prisotni zaradi vplivov okolja. Živilo se s plesnimi, ki v stresnih pogojih lahko izločajo mikotoksine, okuži že tekom rasti. Plesni se lahko razrastejo tekom skladiščenja zaradi neustreznih pogojev hranjenja živila...