Letos v Opatiji že drugič poteka mednarodni kongres o varnosti in kakovosti hrane, katerega rdeča nit je življenjski cikel hrane.
Andreja Zorič (Center za okolje in zdravje na NLZOH) je na kongresu predstavila varnost materialov in izdelkov, ki so namenjeni za stik z živili. Gre za enega pomembnejših elementov zagotavljanja varnosti živil.
Ob evropskem dnevu antibiotikov, ki ga v Evropi obeležujemo vsako leto 18. novembra, so danes Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Svetovna zdravstvena organizacija organizirali posvet. Na posvetu so strokovnjaki Komisije za smiselno porabo protimikrobnih zdravil v Sloveniji predstavili Nacionalno strategijo »Eno zdravje« za obvladovanje odpornosti mikrobov.
Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano med drugim določamo tudi vsebnosti mikotoksinov v živilih.

Mikotoksini se glede na evropsko zakonodajo uvrščajo med onesnaževala. To pomeni, da so v živilu prisotni zaradi vplivov okolja. Živilo se s plesnimi, ki v stresnih pogojih lahko izločajo mikotoksine, okuži že tekom rasti. Plesni se lahko razrastejo tekom skladiščenja zaradi neustreznih pogojev hranjenja živila...
Vas zanima kakšen je zrak v notranjih prostorih, v pisarnah, šolah, v naših domovih, kjer preživimo 90 odstotkov časa? Vabimo vas k ogledu oddaje Ugriznimo v znanost, kjer boste izvedeli o zraku v notranjih prostorih. Zadnje raziskave kažejo, da je zrak v notranjih prostorih celo do 5-krat bolj onesnažen od zunanjega. Kakšen zrak torej dihamo, kako vpliva na nas in kaj lahko naredimo, da bo manj onesnažen?

Oddajo si lahko v celoti ogledate tukaj.
Vabimo vas na srečanje PODNEBJE, OKOLJE IN ALERGIJE, ki bo 17. maja 2018, ob 15.30  uri na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Območna enota Koper,Vojkovo nabrežje 4a Koper.