Sezona v 3. tednu 2020 (13. 1. 2020 do 19. 1. 2020)

Število obiskov bolnikov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je naraslo. Zaznali smo izbruhe v številnih šolah. Pri šolarjih influenca pretežno poteka blago in otroci se že kmalu vračajo k pouku. Priliv vzorcev za testiranje na gripo in druge okužbe dihal je še naraščal. Virus gripe smo dokazali v 24% vzorcev (prejšnji teden 16%). Dokazali smo večinoma influenco tipa A, v 91%. Podtipa A(H1N1)pdm09 je bilo 49%, A(H3N2) 51%. RSV smo dokazali v 12% vzorcev. Kot povzročitelji obolenj dihal so pogosti še rinovirusi, adenovirusi koronavirusi in virusi parainfluence. Za več informacij kliknite tukaj.

Za več informacij kliknite tukaj

Letos je prelomno leto za slovensko kongresno-turistično industrijo. Po dolgoletnih prizadevanjih Kongresnega urada Slovenije in njegovih članov, je bil v letošnjem letu ob podpori Slovenske turistične organizacije, v sodelovanju s Kongresnim uradom pri Turizmu Ljubljana in 16-imi sodelujočimi partnerji; zagnan projekt Slovenski ambasadorski program. Program je zastavljen v skladu z dobrimi praksami v tujini, kjer destinacije beležijo številne uspehe, prav na račun uspešnega razvoja in vodenja kongresnih in konferenčnih ambasadorskih programov.
Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v letu 2008 z namenom, da bi podprl evropske države pri prizadevanjih za ohranjanje učinkovitosti antibiotikov, določil 18. november kot dan ozaveščanja o antibiotikih. Pobudi se je v 2015 pridružila Svetovna zdravstvena organizacija in teden okrog 18. novembra opredelila kot Svetovni teden antibiotikov, v letošnjem letu je to od 18.11. do 24.11.
V okviru projekta »Razvoj in nadgradnja mreže mobilnih enot za izvajanje preventivnih programov in programov za zmanjševanje škode na področju prepovedanih drog« izvaja NLZOH analize prepovedanih drog.

Napoved od 21. do 28. januarja 2020

Cvetenje leske bo v toplem vremenu napredovalo, obremenitve bodo dovolj visoke za pojav simptomov alergijske bolezni. V zraku bodo manjše količine jelše, v Primorju tudi cipres.

Za več informacij kliknite tukaj ali pišite na pelodinfo@nlzoh.si.