Strokovnjaka NLZOH Uroš Lešnik in mag. Benamin Lukan sta včeraj na okrogli mizi z naslovom Kakovost zraka in zdravje ljudi v Škofji Loki predstavila meritve delcev PM10 v naselju Godešič v Škofji Loki. Trenutno so na voljo rezultati za obdobje december 2018 do februar 2019.

Napoved od 16. do 23. aprila 2019

Obremenjenost zraka s cvetnim prahom

Cvetni prah breze bo še vedno vplival na zdravje alergikov, vendar je večji del sezone že mimo. Sezono breze otežujeta sorodna gaber in hrast. V Primorju so v zraku prva zrna trav, povišanja še ne pričakujemo.

Za več informacij kliknite tukaj ali pišite na pelodinfo@nlzoh.si.

NLZOH je v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja Mestne občine Maribor raziskal kakovost
treh naravnih izvirov, ki jih občani pogosto uporabljajo kot vir pitne vode.

Dokument najdete tukaj.

Sezona v 15. tednu 2019 (8. 4. 2019 do 14. 4. 2019)

Število bolnikov z akutnimi okužbami dihal nadalje upada, bolniki z gripi podobno boleznijo se občasno še pojavljajo v večini slovenskih regij. Delež na gripo pozitivnih vzorcev je 7,5% (pretekli teden 9,7%). Dokazali smo izključno influenco A, večinoma podtip A(H3N2). Delež vzorcev pozitivnih na RSV se je znižal na 3% (pretekli teden 12%). V sosednjih državah število obolelih in delež pozitivnih vzorcev upada, dokazujejo skoraj izključno influenco A. Tudi delež na gripo pozitivnih vzorcev v Evropi je nadalje upadel in je znašal 23% (pretekli teden 32%). Za več informacij kliknite tukaj.

Za več informacij kliknite tukaj

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob svetovnem dnevu vode v tednu med 18. in 22. marcem 2019 fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom nudimo cenejše preizkušanje vode.