Sezona v 48. tednu 2018 (26. 11. 2018 do 2. 12. 2018)

Sezona gripe se tako pri nas kot v Evropi še ni začela. Število obiskov zaradi akutnih okužb dihal se je nekoliko dvignilo, največ pri otrocih. O gripi podobni bolezni iz mreže primarnega zdravstva še ne poročajo. V tednu 48 smo dokazali 2 virusa gripe. En primer na Dolenjskem in enega na Gorenjskem. RSV smo dokazali v enem primeru. Pri bolnikih z okužbami dihal so bili največkrat dokazani rinovirusi, virusi parainfluence in adenovirusi ter koronavirusi. V ZDA so zaznali rahel porast gripi podobne bolezni. O večjem porastu pa poročajo iz Kanade.

Za več informacij kliknite tukaj

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju z Medobčinski uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave, občino Hoče-Slivnica, dimnikarsko službo in Mariborsko plinarno organizira brezplačna predavanja in posvete na temo kakovosti zunanjega zraka. Posveti so namenjeni občankam in občanom sodelujočih občin. Seznaniti jih želimo z dejanskim stanjem kakovosti zunanjega zraka v njihovih občinah, vzroki za takšno stanje, morebitnimi posledicami za zdravje ljudi in s predlogi možnih ukrepov za izboljšanje stanja.
Novost Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov prinaša zahtevo po izvedbi sortirnih analiz mešanih komunalnih odpadkov že v letu 2019. 12. septembra 2018 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije (Ur. l. RS 60/2018) objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov, ki med drugim določa časovne obveznosti izvajalcev ...
Letošnje srečanje, ki se odvija danes in jutri v Postojni, je že deseto po vrsti in se posveča široki temi - mikrobiologiji v javnem zdravstvu.
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) mag. Tjaša Žohar Čretnik, je v uvodnem delu izpostavila pomembna vprašanja s katerimi se ukvarja stroka. »Mineva skoraj sto let od ustanovitve prvega slovenskega mikrobiološkega laboratorija, zato je prav, da razmislimo, kakšne smeri razvoja se stroki ponujajo v prihodnje.«
Letos v Opatiji že drugič poteka mednarodni kongres o varnosti in kakovosti hrane, katerega rdeča nit je življenjski cikel hrane.
Andreja Zorič (Center za okolje in zdravje na NLZOH) je na kongresu predstavila varnost materialov in izdelkov, ki so namenjeni za stik z živili. Gre za enega pomembnejših elementov zagotavljanja varnosti živil.