Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave

Napoved

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona trav se nadaljuje s poletnimi nižjimi obremenitvami, pelin s prvimi zrni najavlja začetek sezone.

Napoved od 10. do 17. julija 2024

V nižinah se sezona trav nadaljuje z nizkimi do srednje visokimi obremenitvami, večjih povišanj ne pričakujemo. Na travnatih površinah letos bogato cveti trpotec, obremenitve bodo do srednje visoke. Zaključuje se sezona pravega kostanja, zrna bodo še vedno prisotna. V zraku bo večja količina nizko alergenega cvetnega prahu kopriv. Prva zrna pelina napovedujejo začetek sezone.

V Primorju bo v splošnem obremenitev s cvetnim prahom nizka. V zraku bodo prisotne trave, trpotec, metlikovke in do srednje visoka obremenitev s koprivovkami (kopriva in krišina).

Obremenitve s sporami plesni so visoke, prevladujejo Cladosporium, Alternaria in Epicoccum. Obremenitev se poveča pri košnji, žetvi in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

  • S pelinom vstopamo v obdobje poletnih inhalatornih alergij. Najpogostejša vrsta je navadni pelin, raste na grmovnatih krajih, posekah, nabrežjih in nasipališčih od nižine do gozdne meje.
  • Rastline ambrozije so že dovolj razvite, da jih lahko prepoznamo. Še ne cvetijo, zato nevarnosti za izpostavljenost cvetnemu prahu ni. Priporočamo odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, odstranjevanje odsvetujemo alergikom.
  • Obremenitve s cvetnim prahom koprivovk bodo predvidoma visoke tudi ob dnevih z visoko temperaturo zraka, ko se količina drugih vrst cvetnega prahu zmanjša; nizko alergenim koprivam je v Primorju pridružena krišina, njen alergeni potencial je v Sredozemlju visok.

  • Želite prejemati SMS s povezavo do tedenske napovedi obremenjenosti zraka s cvetnim prahom? Pošljite ključno besedo CVETNIPRAH na 041 140 140. Od brezplačne storitve se lahko kadarkoli odjavite s ključno besedo STOP ali se ponovno prijavite.
  • Dnevnik cvetnega prahu je brezplačna spletna aplikacija, ki je v pomoč alergikom pri samoopazovanju in beleženju simptomov alergijske bolezni, dostopen je na povezavi.
  • Napovedi za Evropo so dostopne na SILAM. Desno izberite želeni parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).
  • Forecast for Slovenia in English is currently unavailable.

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Področja
Storitve
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content